ФОРМУВАННЯ АРХІТЕКТУРНОГО СЕРЕДОВИЩА ОБ’ЄКТІВ ХАРЧУВАННЯ НА ОСНОВІ ЕКОЛОГІЧНОГО ПІДХОДУ

Автор(и)

  • Наталія Новосельчук Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Україна http://orcid.org/0000-0002-7753-7872
  • Людмила Шевченко Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», Україна http://orcid.org/0000-0001-6840-8406

DOI:

https://doi.org/10.32347/2077-3455.2023.66.202-213

Ключові слова:

Об’єкт харчування, Мережа об’єктів харчування, Розміщення об’єктів харчування, Громадське харчування, Екологічний підхід, Інтеграція

Анотація

У статті розглянуто питання формування архітектурного середовища закладів громадського харчування на основі використання екологічного підходу, що є одним з актуальних напрямів розвитку сучасної архітектури. Відмічено важливість формування нової мережі розміщення об’єктів харчування у структурі міста, що повинна відповідати вимогам сьогодення. Відзначено, що на сьогодні використання екологічного підходу при проєктуванні закладів харчування є актуальним і затребуваним. Виділено прийоми взаємодії об’єктів громадського харчування із природним середовищем, до яких віднесено інтеграцію з рослинністю, водою, рельєфом та поляризацію. Відзначена роль фітосередовища як важливого компоненту архітектурного вирішення об’єктів харчування.

Біографії авторів

Наталія Новосельчук, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

Кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури будівель та дизайну Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

Людмила Шевченко, Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

Кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури будівель та дизайну Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка»

Посилання

Список джерел:

Дизайнерська діяльність: екологічне проєктування: науково-методичне видання / В.О. Свірко та ін. Київ: УкрНДІ ДЕ, 2016. 196 с.

Уреньов В.П. Принципи комплексного архітектурно-планувального формування підприємств громадського харчування : автореф. дис. … канд. арх.: 18.00.02 Київ, 1997. 34 с.

Уренев В.П. Архитектура предприятий общественного питания. Киев: Будiвельник, 1981. 128 с.

Грицюк Л.С., Лінда С.М., Якубовський В.Б. Проєктування закладів харчування : навч. посібник. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2012. 184 с.

Трошкін А.А. Сучасний стан мережі об’єктів харчування у м. Києві. Збірник наукових праць «Українська академія мистецтва», 2019. № 28 С. 76–82. DOI: https://doi.org/10.33838/naoma.28.2019

Трошкін А.А. Пропозиції удосконалення існуючої класифікації закладів ресторанного господарства (об’єктів харчування). Теорія та практика дизайну. Архітектура та будівництво, 2021. № 24 C.50-57. DOI: https://doi.org/10.18372/2415-8151.24.16291

Новосельчук Н., Шевченко Л. Сучасні пошуки образного вирішення інтер’єрів закладів харчування. Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2022. №63, С.268–279. DOI: https://doi.org/10.32347/2077-3455.2022.63.268-279

Novoselchuk N., Shevchenko L., Kamal M.A. Ways of Integration of the Landform Architecture Buildings with Landscape. Lecture Notes in Civil Engineering, vol 181, 2022. pp. 525-534. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-85043-2_50

На вул. Соборності приберуть усі літні майданчики і не повернуть їх у зв’язку із реконструкцією вулиці. URL: https://poltava.to/news/48674/ (дата звернення: 10.02.2023).

Закусочна на колесах. Як працює бізнес в Європі. URL: http://urbanua.org/dosvid/zakordonni-pryklady/135 (дата звернення: 25.02.2023).

Про ресторан. URL: https://www.priroda.net.ua/ (дата звернення: 24.02.2023).

Ресторанно-готельний комплекс «Глухомань». URL: https://www.gluhoman.com.ua/ru_restaraunt.php (дата звернення: 20.02.2023).

Створи свій ідельний відпочинок. URL: https://maldives-bonus.com/hotel-description/waldorf-astoria-maldives-ithaafushi/ (дата звернення: 17.02.2023).

Смирнова О. В. Типологические основы формирования инновационных зданий в городской среде: монография. Харьков: ХНУГХ им. А. Н. Бекетова, 2018. – 189 с.

References

Svirko, V.O. (2016). Design activity: environmental design: scientific and methodological knowledge [Dyzainerska diialnist: ekolohichne proiektuvannia: naukovo-metodychne vydannia] Kyiv: UkrNDI DE. 196 s. (in Ukrainian)

Urenov, V.P. (1997). The principles of complex architectural and planning formation of enterprises of community eating [Pryntsypy kompleksnoho arkhitekturno-planuvalnoho formuvannia pidpryiemstv hromadskoho kharchuvannia]: avtoref. dys. … kand. arkh.: 18.00.02 Kyiv. 34 s. (in Russian).

Urenev, V.P. (1981). Catering Architecture [Arkhytektura predpryiatyi obshchestvennoho pytanyia]. Kyev: Budivelnyk. 128 s. (in Russian).

Hrytsiuk, L.S., Linda, S.M., Yakubovskyi, V.B. (2012) Projection of mortgages for food: chief help [Proiektuvannia zakladiv kharchuvannia: navch. Posibnyk]. Lviv: Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky. 184 s. (in Ukrainian)

Troshkin, A.A. (2019) The current state of the network of catering facilities in Kyiv [Suchasnyi stan merezhi obiektiv kharchuvannia u m. Kyievi]. Zbirnyk naukovykh prats «Ukrainska akademiia mystetstva». № 28 P-p. 76–82. DOI: https://doi.org/10.33838/naoma.28.2019 (in Ukrainian)

Troshkin, A.A. (2021) Proposals for improving the existing classification of restaurant establishments (catering facilities) [Propozytsii udoskonalennia isnuiuchoi klasyfikatsii zakladiv restorannoho hospodarstva (obiektiv kharchuvannia)] Teoriia ta praktyka dyzainu. Arkhitektura ta budivnytstvo. № 24 P-p. 50-57 DOI: https://doi.org/10.18372/2415-8151.24.16291 (in Ukrainian)

Novoselchuk, N. & Shevchenko, L. (2022) Modern searches for imaginative solutions for the interiors of catering establishments [Suchasni poshuky obraznoho vyrishennia interieriv zakladiv kharchuvannia] Suchasni problemy Arkhitektury ta Mistobuduvannia. № 63, P-p. 268–279. DOI: https://doi.org/10.32347/2077-3455.2022.63.268-279 (in Ukrainian)

Novoselchuk, N., Shevchenko, L., Kamal, M.A. (2022) Ways of Integration of the Landform Architecture Buildings with Landscape. Lecture Notes in Civil Engineering, vol 181. P-p. 525-534. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-85043-2_50 (in English)

On vul. Sobornosts should take away the mustaches of summer maidanchiks and not turn them back to the link with the reconstruction of the street [Na vul. Sobornosti pryberut usi litni maidanchyky i ne povernut yikh u zviazku iz rekonstruktsiieiu vulytsi] URL: https://poltava.to/news/48674/ (data zvernennia: 10.02.2023). (in Ukrainian)

Diner on wheels. How to do business in Europe [Zakusochna na kolesakh. Yak pratsiuie biznes v Yevropi] URL: http://urbanua.org/dosvid/zakordonni-pryklady/135 (data zvernennia: 25.02.2023). (in Ukrainian)

Pro restoran. URL: https://www.priroda.net.ua/ (data zvernennia: 24.02.2023).

Restoranno-hotelnyi kompleks «Hlukhoman». URL: https://www.gluhoman.com.ua/ru_restaraunt.php (data zvernennia: 20.02.2023). (in Ukrainian)

Stvory svii idelnyi vidpochynok. URL: https://maldives-bonus.com/hotel-description/waldorf-astoria-maldives-ithaafushi/ (data zvernennia: 17.02.2023). (in Ukrainian)

Smyrnova O. V. (2018). Typological foundations for the formation of innovative buildings in the urban environment: monograph [Typolohycheskye osnovi formyrovanyia ynnovatsyonnikh zdanyi v horodskoi srede: monohrafyia] Kharkov: KhNUHKh ym. A. N. Beketova, – 189 s. (in Russian).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-04-14

Як цитувати

Новосельчук, Н., & Шевченко, Л. (2023). ФОРМУВАННЯ АРХІТЕКТУРНОГО СЕРЕДОВИЩА ОБ’ЄКТІВ ХАРЧУВАННЯ НА ОСНОВІ ЕКОЛОГІЧНОГО ПІДХОДУ. Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, (66), 202–213. https://doi.org/10.32347/2077-3455.2023.66.202-213

Номер

Розділ

АРХІТЕКТУРА БУДІВЕЛЬ І СПОРУД