ФОРМУВАННЯ АРХІТЕКТУРНОГО СЕРЕДОВИЩА ОБ’ЄКТІВ ХАРЧУВАННЯ НА ОСНОВІ ЕКОЛОГІЧНОГО ПІДХОДУ
DOI:
https://doi.org/10.32347/2077-3455.2023.66.202-213Ключові слова:
Об’єкт харчування, Мережа об’єктів харчування, Розміщення об’єктів харчування, Громадське харчування, Екологічний підхід, ІнтеграціяАнотація
У статті розглянуто питання формування архітектурного середовища закладів громадського харчування на основі використання екологічного підходу, що є одним з актуальних напрямів розвитку сучасної архітектури. Відмічено важливість формування нової мережі розміщення об’єктів харчування у структурі міста, що повинна відповідати вимогам сьогодення. Відзначено, що на сьогодні використання екологічного підходу при проєктуванні закладів харчування є актуальним і затребуваним. Виділено прийоми взаємодії об’єктів громадського харчування із природним середовищем, до яких віднесено інтеграцію з рослинністю, водою, рельєфом та поляризацію. Відзначена роль фітосередовища як важливого компоненту архітектурного вирішення об’єктів харчування.
Посилання
Список джерел:
Дизайнерська діяльність: екологічне проєктування: науково-методичне видання / В.О. Свірко та ін. Київ: УкрНДІ ДЕ, 2016. 196 с.
Уреньов В.П. Принципи комплексного архітектурно-планувального формування підприємств громадського харчування : автореф. дис. … канд. арх.: 18.00.02 Київ, 1997. 34 с.
Уренев В.П. Архитектура предприятий общественного питания. Киев: Будiвельник, 1981. 128 с.
Грицюк Л.С., Лінда С.М., Якубовський В.Б. Проєктування закладів харчування : навч. посібник. Львів : Видавництво Львівської політехніки, 2012. 184 с.
Трошкін А.А. Сучасний стан мережі об’єктів харчування у м. Києві. Збірник наукових праць «Українська академія мистецтва», 2019. № 28 С. 76–82. DOI: https://doi.org/10.33838/naoma.28.2019
Трошкін А.А. Пропозиції удосконалення існуючої класифікації закладів ресторанного господарства (об’єктів харчування). Теорія та практика дизайну. Архітектура та будівництво, 2021. № 24 C.50-57. DOI: https://doi.org/10.18372/2415-8151.24.16291
Новосельчук Н., Шевченко Л. Сучасні пошуки образного вирішення інтер’єрів закладів харчування. Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2022. №63, С.268–279. DOI: https://doi.org/10.32347/2077-3455.2022.63.268-279
Novoselchuk N., Shevchenko L., Kamal M.A. Ways of Integration of the Landform Architecture Buildings with Landscape. Lecture Notes in Civil Engineering, vol 181, 2022. pp. 525-534. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-85043-2_50
На вул. Соборності приберуть усі літні майданчики і не повернуть їх у зв’язку із реконструкцією вулиці. URL: https://poltava.to/news/48674/ (дата звернення: 10.02.2023).
Закусочна на колесах. Як працює бізнес в Європі. URL: http://urbanua.org/dosvid/zakordonni-pryklady/135 (дата звернення: 25.02.2023).
Про ресторан. URL: https://www.priroda.net.ua/ (дата звернення: 24.02.2023).
Ресторанно-готельний комплекс «Глухомань». URL: https://www.gluhoman.com.ua/ru_restaraunt.php (дата звернення: 20.02.2023).
Створи свій ідельний відпочинок. URL: https://maldives-bonus.com/hotel-description/waldorf-astoria-maldives-ithaafushi/ (дата звернення: 17.02.2023).
Смирнова О. В. Типологические основы формирования инновационных зданий в городской среде: монография. Харьков: ХНУГХ им. А. Н. Бекетова, 2018. – 189 с.
References
Svirko, V.O. (2016). Design activity: environmental design: scientific and methodological knowledge [Dyzainerska diialnist: ekolohichne proiektuvannia: naukovo-metodychne vydannia] Kyiv: UkrNDI DE. 196 s. (in Ukrainian)
Urenov, V.P. (1997). The principles of complex architectural and planning formation of enterprises of community eating [Pryntsypy kompleksnoho arkhitekturno-planuvalnoho formuvannia pidpryiemstv hromadskoho kharchuvannia]: avtoref. dys. … kand. arkh.: 18.00.02 Kyiv. 34 s. (in Russian).
Urenev, V.P. (1981). Catering Architecture [Arkhytektura predpryiatyi obshchestvennoho pytanyia]. Kyev: Budivelnyk. 128 s. (in Russian).
Hrytsiuk, L.S., Linda, S.M., Yakubovskyi, V.B. (2012) Projection of mortgages for food: chief help [Proiektuvannia zakladiv kharchuvannia: navch. Posibnyk]. Lviv: Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky. 184 s. (in Ukrainian)
Troshkin, A.A. (2019) The current state of the network of catering facilities in Kyiv [Suchasnyi stan merezhi obiektiv kharchuvannia u m. Kyievi]. Zbirnyk naukovykh prats «Ukrainska akademiia mystetstva». № 28 P-p. 76–82. DOI: https://doi.org/10.33838/naoma.28.2019 (in Ukrainian)
Troshkin, A.A. (2021) Proposals for improving the existing classification of restaurant establishments (catering facilities) [Propozytsii udoskonalennia isnuiuchoi klasyfikatsii zakladiv restorannoho hospodarstva (obiektiv kharchuvannia)] Teoriia ta praktyka dyzainu. Arkhitektura ta budivnytstvo. № 24 P-p. 50-57 DOI: https://doi.org/10.18372/2415-8151.24.16291 (in Ukrainian)
Novoselchuk, N. & Shevchenko, L. (2022) Modern searches for imaginative solutions for the interiors of catering establishments [Suchasni poshuky obraznoho vyrishennia interieriv zakladiv kharchuvannia] Suchasni problemy Arkhitektury ta Mistobuduvannia. № 63, P-p. 268–279. DOI: https://doi.org/10.32347/2077-3455.2022.63.268-279 (in Ukrainian)
Novoselchuk, N., Shevchenko, L., Kamal, M.A. (2022) Ways of Integration of the Landform Architecture Buildings with Landscape. Lecture Notes in Civil Engineering, vol 181. P-p. 525-534. DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-030-85043-2_50 (in English)
On vul. Sobornosts should take away the mustaches of summer maidanchiks and not turn them back to the link with the reconstruction of the street [Na vul. Sobornosti pryberut usi litni maidanchyky i ne povernut yikh u zviazku iz rekonstruktsiieiu vulytsi] URL: https://poltava.to/news/48674/ (data zvernennia: 10.02.2023). (in Ukrainian)
Diner on wheels. How to do business in Europe [Zakusochna na kolesakh. Yak pratsiuie biznes v Yevropi] URL: http://urbanua.org/dosvid/zakordonni-pryklady/135 (data zvernennia: 25.02.2023). (in Ukrainian)
Pro restoran. URL: https://www.priroda.net.ua/ (data zvernennia: 24.02.2023).
Restoranno-hotelnyi kompleks «Hlukhoman». URL: https://www.gluhoman.com.ua/ru_restaraunt.php (data zvernennia: 20.02.2023). (in Ukrainian)
Stvory svii idelnyi vidpochynok. URL: https://maldives-bonus.com/hotel-description/waldorf-astoria-maldives-ithaafushi/ (data zvernennia: 17.02.2023). (in Ukrainian)
Smyrnova O. V. (2018). Typological foundations for the formation of innovative buildings in the urban environment: monograph [Typolohycheskye osnovi formyrovanyia ynnovatsyonnikh zdanyi v horodskoi srede: monohrafyia] Kharkov: KhNUHKh ym. A. N. Beketova, – 189 s. (in Russian).
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2023 Новосельчук Наталія Євгенівна, Шевченко Людмила Станіславівна
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).