СУЧАСНІ ПОШУКИ ОБРАЗНОГО ВИРІШЕННЯ ІНТЕР’ЄРІВ ЗАКЛАДІВ ХАРЧУВАННЯ
DOI:
https://doi.org/10.32347/2077-3455.2022.63.268-279Ключові слова:
заклад харчування, інтер’єр, концепція, сучасні пошукиАнотація
У статті відзначено, що соціально-економічні та культурні зміни у суспільстві безпосередньо впливають на типологію та специфіку формування інтер’єрів закладів харчування. Відмічено, що в контексті розвитку інформаційних технологій підприємства громадського харчування стали розглядатись як місця для отримання нових вражень: візуальних, слухових, когнітивних та комунікативних. Споживання їжі у закладах харчування потребує нових підходів, на відміну від тих, що використовувались раніше. Визначено ключову роль концепції, окреслено основні тематичні напрями при розробці інтер’єрів даного типу підприємств. Визначено сучасні пошуки формування внутрішнього простору закладів харчування. Виділено основні акценти, що можуть покращити відвідуваність таких об’єктів та вплинути на формування інтер’єру. У статті задіяно метод фактологічного аналізу та емпіричний метод. Представлені рекомендації можуть бути використані при створенні дизайну інтер'єрів закладів харчування.
Посилання
Список джерел:
П’ятницька, Н. О. Організація обслуговування у підприємствах ресторанного господарства: підручник. Київ: КНТЕУ, 2005. 632 с.
Архіпов, В.В. Організація ресторанного господарства: навчальний посібник. Київ: Центр учбової літератури, 2007. 280 с.
Сало, Я.М. Організація обслуговування населення на підприємствах ресторанного сервісу: Ресторанна справа. Львів: Афіша, 2010. 304 с.
Уренев, В.П. Основи архітектурного проектування підприємств громадського харчування. Київ: Виш. шк., 1990. 190 с.
Грицюк Л.С., Лінда С.М. Якубовський В.Б. Проектування закладів харчування : навч. посіб. Львів: Нац. університет «Львівська політехніка», 2012. 184 с.
Лінда, С.М. Архітектурне проектування громадських будівель і споруд: навч. посіб. Львів: Нац. університет «Львівська політехніка», 2013. 644 с.
Дудка С.-Р.О. Ергодизайнерські принципи організації інтер’єрних просторів ресторанних закладів: дис. … канд. мистец.: 17.00.07 Львів, 2019. 322 с.
Иванова Л.А., Дышкантюк О.В., Полевая С.Е. Дизайн интерьера отельно-ресторанных объектов: Херсон: Олди-плюс, 2014. 226 с. ISBN 978-966-289-019-8
Олійник О.П. Гнатюк Л.Р., Чернявський В.Г. Основи дизайну інтер’єру: навч. посіб. Київ: НАУ, 2011. 228 с.
Громнюк А.І. Етнічні мотиви в архітектурі сучасних інтер’єрів підприємств харчування : автореф. дис. … канд. арх.: 18.00.01. Львів, 2016. 26 с.
Резвухіна, Л.О. Формування дизайну інтер’єру для підприємств громадського харчування. К. : Вісник КНУКіМ. Мистецтво, 2014. 8 c.
Бишева Н.О. Фірмовий стиль закладу громадського харчування: естетичний аспект. К.: ПВНЗ «Київський університет культури», 2019. С. 338–340.
Ресторан будущего: украинец Дмитрий Костик создает глобальную сеть заведений с интерактивніми столами. URL: https://ain.ua/ru/2015/03/19/restoranbudushhego-ukrainec-dmitrij-kostik-sozdaet-globalnuyu-set-zavedenij-sinteraktivnymi-stolami/ (дата звернення: 10.05.2022).
Subsix. URL: niyama.com/ru/restaurants/subsix (дата звернення: 27.12.2021)
Ресторан Grotta Palazzese, Італія URL: https://www.orangesmile.com/extreme/ru/exotic-restaraunts/grotta-palazzese-restaurant.htm (дата звернення: 20.05.2022)
Fangwen – ресторан над пропастью. Китай. URL: https://cattur.ru/asia/china/fangweng-restoran.html (дата звернення: 17.05.2022)
Аргентина гриль URL: https://www.tripadvisor.ru/LocationPhotoDirectLinkg295369-d6839905-i121338923-Argentina_Grill-Kharkiv_Kharkiv_Oblast.html (дата звернення: 05.05.2022)
Новосельчук Н.Є. Напрями архітектурно-художнього вирішення інтер’єрів закладів громадського харчування. К.: Архітектурний вісник КНУБА, 2017. С. 448–453.
Ресторан с зеленым садом внутри от студии 02 Concept. URL: https://mayertrade.com.ua/blogs/restoran-s-zelenym-sadom-vnutri-ot-studii-o2-concept-b322.html (дата звернення: 06.05.2022)
Новосельчук Н.Є. Дизайн інтер’єру: навч. посібник. Полтава. Національний університет «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», 2020. 165 с.
References
Piatnytska, N.O. (2005). Organization of service in restaurant enterprises [Orhanizatsiia obsluhovuvannia u pidpryiemstvakh restorannoho hospodarstva] pidruchnyk. Kyiv: KNTEU, 632 p. (in Ukrainian)
Arkhipov, V.V. (2007). Organization of restaurant business [Orhanizatsiia restorannoho hospodarstva]: navchalnyi posibnyk. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury, 280 p. (in Ukrainian)
Salo, Ya.M. (2010). Organization of public service at restaurant service enterprises [Orhanizatsiia obsluhovuvannia naselennia na pidpryiemstvakh restorannoho servisu] Restoranna sprava. Lviv: Afisha, 304 p. (in Ukrainian)
Urenev, V.P. (1990). Fundamentals of architectural design of catering enterprises [Osnovy arkhitekturnoho proektuvannia pidpryiemstv hromadskoho kharchuvannia] Kyiv: Vysh. shk.,. 190 p. (in Ukrainian)
Hrytsiuk L.S., Linda S.M. Yakubovskyi V.B. (2012). Design of food establishments [Proektuvannia zakladiv kharchuvannia]: navch. posibnyk. Lviv: Vydavnytstvo Lvivskoi politekhniky, 2012. 184 p. (in Ukrainian)
Linda, S.M. (2013). Architectural design of public buildings and structures [Arkhitekturne proektuvannia hromadskykh budivel i sporud]: navch. posib. Lviv: Nats. universytet «Lvivska politekhnika», 644 p. (in Ukrainian)
Dudka S.-R.O. (2019). Ergodesign principles of organization of interior spaces [Erhodyzainerski pryntsypy orhanizatsii interiernykh prostoriv restorannykh zakladiv]: diss. … kand. mystets. : 17.00.07 Lviv. 322 p. (in Ukrainian)
Yvanova L.A., Dshkantiuk O.V., Polevaia S.E. (2014). Interior design of hotel and restaurant facilities [Dyzain interiera otel’no-restorannykh obiektov] Kherson: Oldy-plius, 226 p. ISBN 978-966-289-019-8 (in Russian)
Oliinyk O.P. Hnatiuk L.R., Cherniavskyi V.H. (2011). Basics of interior design [Osnovy dyzainu interieru]: navch. posib. Kyiv: NAU, 228 p. (in Ukrainian)
Hromniuk A.I. (2016). Ethnic motives in the architecture of modern food interiors [Etnichni motyvy v arkhitekturi suchasnykh interieriv pidpryiemstv kharchuvannia] avtoref. dis. … kand. arkh. : 18.00.01. Lviv, 26 p. (in Ukrainian)
Rezvukhina, L.O. (2014). Forming interior design for catering companies [Formuvannia dyzainu interieru dlia pidpryiemstv hromadskoho kharchuvannia] K.: Visnyk KNUKiM. Mystetstvo, 8 p. (in Ukrainian)
Bysheva N.O. (2019). Corporate identity of the catering establishment: aesthetic aspect [Firmovyi styl zakladu hromadskoho kharchuvannia: estetychnyi aspekt] K.: PVNZ «Kyivskyi universytet kultury», P. 338–340. (in Ukrainian)
Restaurant of the future: Ukrainian Dmitry Kostik creates a global network of establishments with interactive tables. [Restoran budushcheho: ukraynets Dmytryi Kostyk sozdaet hlobalnuiu set zavedenyi s ynteraktyvnimy stolamy] URL: https://ain.ua/ru/2015/03/19/restoran-budushhego-ukrainec-dmitrij-kostik-sozdaetglobalnuyu-set-zavedenij-s-interaktivnymi-stolami/ (data zvernennia: 10.05.2022) (in Russian)
Subsix. [Subsix] URL: niyama.com/ru/restaurants/subsix (data zvernennia: 27.12.2021)
Grotta Palazzese Restaurant, Italy [Restoran Grotta Palazzese, Italiia] URL: https://www.orangesmile.com/extreme/ru/exotic-restaraunts/grotta-palazzeserestaurant.htm (data zvernennia: 20.05.2022) (in Russian)
Fangwen is a restaurant over the abyss. China. [Fangwen – restoran nad propastiu Kytai] URL: https://cattur.ru/asia/china/fangweng-restoran.html (data zvernennia: 17.05.2022) (in Russian)
Argentina grill [Arhentyna hryl] URL: https://www.tripadvisor.ru/LocationPhotoDirectLink-g295369-d6839905-i121338923-Argentina_Grill-Kharkiv_Kharkiv_Oblast.html (data zvernennia: 05.05.2022) (in Russian)
Novoselchuk N.Ie. (2017). [Napriamy arkhitekturno-khudozhnoho vyrishennia interieriv zakladiv hromadskoho kharchuvannia] K.: Arkhitekturnyi visnyk KNUBA, P. 448-453. (in Ukrainian)
Restaurant with a green garden inside by 02 Concept studio [Restoran s zelenym sadom vnutry ot studyy 02 Concept] URL: https://mayertrade.com.ua/blogs/restoran-s-zelenym-sadom-vnutri-ot-studii-o2-concept-b322.html (data zvernennia: 06.05.2022) (in Russian)
Novoselchuk N.Ie. (2020). The interior design [Dyzain interieru] navch. posibnyk. Poltava. Natsionalnyi universytet «Poltavska politekhnika imeni Yuriia Kondratiuka», 165 p. (in Ukrainian)
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія
Авторське право (c) 2022 Наталія Новосельчук, Людмила Шевченко
Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Автори, які публікуються у цьому журналі, погоджуються з наступними умовами:
Автори залишають за собою право на авторство своєї роботи та передають журналу право першої публікації цієї роботи на умовах ліцензії Creative Commons Attribution License, котра дозволяє іншим особам вільно розповсюджувати опубліковану роботу з обов'язковим посиланням на авторів оригінальної роботи та першу публікацію роботи у цьому журналі.
Автори мають право укладати самостійні додаткові угоди щодо неексклюзивного розповсюдження роботи у тому вигляді, в якому вона була опублікована цим журналом (наприклад, розміщувати роботу в електронному сховищі установи або публікувати у складі монографії), за умови збереження посилання на першу публікацію роботи у цьому журналі.
Політика журналу дозволяє і заохочує розміщення авторами в мережі Інтернет (наприклад, у сховищах установ або на особистих веб-сайтах) рукопису роботи, як до подання цього рукопису до редакції, так і під час його редакційного опрацювання, оскільки це сприяє виникненню продуктивної наукової дискусії та позитивно позначається на оперативності та динаміці цитування опублікованої роботи (див. The Effect of Open Access).