ЦИФРОВИЙ КОНТРОЛЬ У БУДІВНИЦТВІ З АКЦЕНТОМ НА ІСНУЮЧІ ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРЕВАГИ ІННОВАЦІЙНИХ ПІДХОДІВ - Московченко, Данило; Мішук, Катерина (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У статті висвітлюється проблема безпеки в будівництві, а також перспективи застосування інноваційних технологій для її покращення. Аналізуються основні причини травматизму, спираючись на статистичні дані з 2003 по 2025 рік, і розглядаються, як сучасні технології можуть допомогти зменшити кількість нещасних випадків. Серед найбільш перспективних рішень у статті акцентується увага на використанні безпілотників, інтернету речей та алгоритмів штучного інтелекту для моніторингу будівельних майданчиків. Також наведено реальні приклади впровадження цифрових технологій у різних країнах. Південна Корея застосовує систему контролю касок, Чилі використовує дрони для виявлення порушень, а UAV-EMOR допомагає швидко оцінювати ризики на будівництві. Попри значні переваги, ці технології мають і свої недоліки, зокрема обмежену автономність дронів, надмірний шум та нестачу навчальних даних для алгоритмів глибокого навчання. У зв’язку з цим пропонуються шляхи вдосконалення, такі як розробка більш точних сенсорів, покращення автономності пристроїв, підготовка фахівців. Зрештою, цифрові інструменти не лише підвищують рівень безпеки, а й змінюють сам підхід до роботи на будівельних майданчиках, роблячи галузь більш технологічною та захищеною для її працівників.