ІНТЕЛЕКТУАЛЬНО-ДІЯЛЬНІСНИЙ ПІДХІД ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ ІЗ ПРОСТОРОВОГО ПЛАНУВАННЯ ТА УРБАНІСТИКИ - Габрель, Микола; Хром’як, Йосип; Габрель, Михайло; Добровольська, Марта (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У статті розглянута діяльність та підготовка фахівців з урбаністики і просторового планування в контексті об’єктивних процесів та змін простору життєдіяльності соціуму, задач фахової діяльності. Подано визначення, класифікацію, властивості та особливості просторових систем як об’єкту фахової діяльності (динамізм, життєвий цикл, гомоцентризм). Проаналізована методологічна платформа, системоутворювальні чинники та діюча модель діяльності й підготовки фахівців із просторової організації відносин соціуму та середовища його життєдіяльності. Охарактеризована система просторового планування та містобудівного проєктування в Україні, а також світовий досвід у цій сфері, функції, роль та особливості діяльності фахівців. Структуровано та розкрито цілі й зміст завдань підготовки фахівців у нових умовах. Обґрунтовано інтелектуально-діяльнісний підхід підготовки фахівців у цій предметній сфері – вимоги та розуміння невизначеності просторових ситуацій, їх динамічних змін, а також недетермінованості завдань діяльності та при підготовці фахівців.