СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ВИНИКНЕННЯ МОЛОДІЖНИХ ХОСТЕЛІВ У НІМЕЧЧИНІ НА ПОЧАТКУ XX СТОРІЧЧЯ - Кінайлюк, Михайло (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У статті досліджується історія виникнення перших молодіжних хостелів. Аналізуються вплив соціальних, економічних та культурних факторів на їх формування. Висвітлюються особливості трансформації німецького суспільства протягом XIX - початку XX століття, що створило передумови для появи нових форм закладів тимчасового проживання. Прослідковуються тенденції втілення та розвитку фізичного виховання, активного відпочинку та доступного туризму у німецькому суспільстві. Відображення цих тенденцій виявляється в культурних та ідеологічних рухах, які сприяли популяризації пішохідного туризму. Ці рухи були однією з передумов формування концепції молодіжних хостелів. Розглядається процес становлення світогляду Ріхарда Ширрманна – німецького педагога, засновника перших молодіжних хостелів. Аналізуються його мотиви, що лежать в основі створення молодіжного хостела. Висвітлюється відкриття першого хостелу в Альтенах та його архітектурно-просторові рішення.