РЕКОНСТРУКЦІЯ БУДІВЕЛЬ ТА ІНФРАСТРУКТУРИ ЗА ПРИНЦИПАМИ ЕКОЛОГІЧНОЇ СТІЙКОСТІ НА ПРИКЛАДІ МИКОЛАЄВА - Авдєєва, Наталія; Поляков, Євген; Хмельна, Катерина (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
Стаття представляє аналіз підходів та шляхів реконструкції будівель та інфраструктури за принципами екологічної стійкості та функціональних вимог сучасного міста до різних типів будівель – історичних пам’яток архітектури, будівель занедбаних промислових територій та застарілого фонду житлових будинків. На прикладі міста Миколаєва досліджується застосування різних підходів до будівництва в контексті відновлення при роботі з різними об’єктами в залежності від їх типів, контексту та технічного стану. Для пам’яток архітектури розглядається доцільність застосування реставрації та пристосування, для занедбаних промислових територій – підхід реновації та ревіталізації, для житлових будівель застарілого житлового фонду – реконструкції та реновації.