ПРИНЦИПИ ОРГАНІЗАЦІЇ ЛАНДШАФТНИХ СИСТЕМ ВІДКРИТИХ ГРОМАДСЬКИХ ПРОСТОРІВ МІСТ - Чвирова, Ольга (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
В статті розглядається система відкритих озеленених відкритих громадських просторів. Є три типи відкритих громадських просторів – точкові, лінійні та площинні. Їх підбір та поєднання між собою визначає структуру і візуальний вигляд простору. В статті розкривається, що з розвитком промисловості, різким територіальним зростанням міст і населення, активним освоєнням природного середовища проблема оздоровлення міського середовища та створення територій для масового відпочинку повною мірою проявилася лише в останнє століття. Озеленені простори сприймаються як необхідний елемент композиції міста; форми рельєфу, вода та рослини – не менш важливі «матеріали» для забудови, ніж камінь, метал, скло. Сучасні містобудівні ідеї та проєкти свідчать про зростання ролі озеленених просторів у планувальній структурі міста. В статті проаналізовані принципи проєктування системи відкритих озеленених просторів міста. Але вони визначають лише цілі, яких слід прагнути при проєктуванні міського ландшафту. Конкретне місто завжди своєрідне. Основним методом що дозволяє уявити своєрідність, є містобудівний аналіз – комплексна оцінка ситуації у різноманітних аспектах – функціональному, екологічному, композиційному. Для проєктування системи озеленених просторів головне значення має екологічний аспект дослідження якого називають ще архітектурно-ландшафтним аналізом. Основна мета ландшафтного аналізу - виявлення природніх факторів і закономірностей, що впливають на розвиток міста як цілісної системи синтезу природних та антропогенних елементів. Виявлення та оцінка ландшафтної ситуації в процесі аналізу дозволяють прийняти вірне містобудівне рішення, спрямоване на збагачення та раціональне використання ландшафту, досягнення своєрідності просторової структури, підвищення якості міського середовища, його функціональних та естетичних достоїнств. Як приклади, досліджені крупні, старі та нові міста, які динамічно розвиваються. Практика показує, що сама природа, будова та характер ландшафту підказують правильне рішення.