ВИДОВЕ РОЗКРИТТЯ ПАМ'ЯТОК АРХІТЕКТУРИ ЯК СКЛАДОВА ВИЗНАЧЕННЯ ЇХ ЗОН ОХОРОНИ - Дьомін, Микола; Сингаївська, Олександра; Козак, Сергій (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
Ціллю публікації є узагальнення і удосконалення структури та методології містобудівного аналізу традиційного середовища з урахуванням сучасних підходів і зарубіжного досвіду, зокрема: виявлення типів зон формування видів на пам'ятки, які тісно залежить від її розташування в містобудівній структурі; ієрархічну класифікацію найбільш цінних видів, який варто зберігати в порядку їхньої важливості; забезпечення збереженості, доцільного використання та в подальшому належного містобудівного режиму у межах зон охорони пам’яток культурної спадщини. Встановленням меж зон охорони пам’яток та режимів їх використання забезпечуються умови для збереження та подальшого ефективного та раціонального використання пам’яток та в тому числі оточуючої території. Зони охорони пам'яток культурної спадщини мають враховувати цінні види на архітектурні пам'ятки, що є важливим елементом збереження культурної спадщини, оскільки вони формують сприйняття історичних об'єктів у просторі та часі. У зв’язку з сучасними активними змінами міської структури, зумовленими появою сучасної великомасштабної забудови, розвитком транспортної та інженерної інфраструктури, з’явилася зокрема доконечна потреба в комплексному дослідженні проблем містобудівних змін в традиційному середовищі міст та забезпеченні комплексної охорони та розвитку не тільки окремих пам’яток, але й цілісного містобудівного комплексу, який включає історичне розпланування та традиційну забудову різних історичних періодів. Запропоноване дослідження здійснюється на практичному досвіді з визначення меж і режимів використання зон охорони пам’яток.