КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА ЯК ОБ’ЄДНАВЧИЙ ФАКТОР У ПРОЦЕСІ УКРУПНЕННЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД НА ПРИКЛАДІ ОДНІЄЇ ІЗ ГРОМАД ПРИКАРПАТТЯ - Аннюк, Андрій; Жирак, Руслан (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
Досліджено роль культурної спадщини як об’єднавчого чинника у процесі укрупнення територіальних громад на прикладі однієї із громад Прикарпаття – Печеніжинської територіальної громади (ТГ) Коломийського району Івано-Франківської області. Аналізуються історико-культурні аспекти регіону, що сприяють формуванню спільної ідентичності та соціальної згуртованості населення. Розглядається вплив матеріальної та нематеріальної культурної спадщини на архітектурно-планувальну структуру, суспільну інтеграцію, локальну економіку та туристичний потенціал громади. Окрему увагу приділено викликам та можливостям збереження й популяризації культурних традицій в умовах адміністративно-територіальної реформи.