МІЖ МОДЕРНОМ І ПОСТМОДЕРНОМ – ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ НОВОГО МОДЕРНІЗМУ В АРХІТЕКТУРІ ЛЬВОВА - Андрушко, Тарас (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У статті розглянуто теоретичні аспекти формування неомодернізму в архітектурі Львова на початку XXI століття. Встановлено, що неомодерністські тенденції в міському середовищі поєднують модерністську раціональність із новими, постпостмодерними семантичними та культурологічними акцентами, які раніше не отримували достатнього системного теоретичного осмислення. Попередні наукові розвідки здебільшого обмежувались локальною ідентифікацією подібних явищ, подаючи їх як фрагментарні прояви оновленого модерністського світогляду [1]. Паралельно у світовому дискурсі, зокрема в дослідженнях, що висвітлюють філософські та естетичні засади неомодернізму, наголошується на важливості удосконалення термінологічної бази й методологічних підходів [2]. Водночас у межах цього дослідження, під «неомодернізмом» розуміється переосмислене продовження модерністської архітектурної парадигми, яке зберігає раціональність і ясність форм, проте адаптується до сучасних соціокультурних умов, уникаючи утопічного пафосу й водночас не вдаючись до характерної для постмодерну іронії та історичних цитат. Отримані результати покликані сприяти формуванню більш цілісної концептуальної платформи для вивчення неомодерністської архітектури у Львові та за його межами.