ВПЛИВ КЛІМАТУ УРБАНІЗОВАНОЇ ТЕРИТОРІЇ ТА ОСНОВНІ ПАРАМЕТРИ ЗАБУДОВИ - Жукова, Олена; Негода, Назарій (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2023)
У статті розглянуто особливості організації урбанізованої території, впливу територій на зміни кліматичних параметрів, захисту будівель від негативних погодних явищ та продовження терміну експлуатації, забруднення антропогенного та природного характеру. Метою дослідження є основна проблема будівництва на урбанізованих територіях – охорона та покращення навколишнього середовища, збільшення терміну експлуатації будівель та споруд. Урбанізована територія може мати значний вплив на зміну кліматичних параметрів, зокрема на збільшення температури повітря та відносної вологості. На це впливають різноманітні фактори, такі як інтенсивна забудова, транспортні потоки, викиди шкідливих речовин, використання кондиціонерів та інших пристроїв. Один із важливих аспектів урбанізованої території - це забезпечення її ефективного захисту від негативних погодних явищ. Будівлі, розташовані в міських районах, часто зазнають значних пошкоджень від стихійних лих, таких як повені, землетруси, вітрів та інших погодних явищ. Одним із можливих рішень є впровадження нових технологій будівництва, які забезпечують високий рівень захисту будівель від цих явищ. Ці аспекти є основною частиною проєктно-планувальної роботи на всіх стадіях проєктування та експлуатації території міста. Дана проблема визначається необхідністю прогнозування наслідків кліматичних змін для природного середовища та суспільства. Найбільш важливим у проблемі дослідження та прогнозування змін клімату є питання про причини, що викликають ці зміни. Проведені дослідження показали, що сучасні будівельні норми приділяють недостатню увагу природно-кліматичному впливу на будівлі та споруди. Зазвичай використовуються типові проєкти забудови по всій території країни. Таким чином, виникнення досліджуваної проблеми зумовило необхідність структурування основних кліматичних показників, які мають вплив на урбанізовану територію. На основі цього запропоновано методи для збалансування негативного впливу кліматичних параметрів Використання архітектурно-кліматичного аналізу з архітектурної кліматографії представляє можливим ще на етапі проєктування збалансувати кліматичні умови за допомогою архітектурно-містобудівних та інженерних рішень.