ФАКТОРИ ТЕХНОЛОГІЧНОСТІ PREFAB-КОНСТРУКЦІЙ ІЗ СТАЛЕВИХ ТОНКОСТІННИХ ХОЛОДНОФОРМОВАНИХ ЕЛЕМЕНТІВ - Хохрякова, Дар’я (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2022)
У статті систематизовано фактори і їх вплив на технологічність prefab-конструкцій із сталевих тонкостінних холодноформованих елементів. Відомо, що ЛСТК є сучасними ефективними з витрат матеріалу будівельними конструкціями. Незважаючи на це багато з них через трудовитрати при виготовленні і монтажі відрізняються підвищеною в артістю, і не завжди можуть вважатися технологічними. На основі виконаного порівняльного аналізу виділено два типи обладнання для виробництва ЛСТК: тип І – для малоповерхового каркасно-щитового будівництва; тип ІІ – для багатоповерхового і комерційного будівництва. Видається перспективним проектування ЛСТК тільки із С – профілів одного перерізу та товщини, завдяки підвищенню їх технологічності за рахунок виключення таких чинників, як переналагодження обладнання на профіль іншого типу, сортування елементів при комплектації зв'язки панелі, транспортування конструкцій з заводу при застосуванні компактних ліній безпосередньо на будмайданчику. Обґрунтовано, що для реалізації цього підходу ефективним є застосування ліній першого типу.