ГЕОПРОСТОРОВЕ МОДЕЛЮВАННЯ РИЗИКУ ПОВЕНЕЙ РІЧКИ ПРИП’ЯТЬ В МЕЖАХ ВОДОМІРНОГО ПОСТА ЛЮБ’ЯЗЬ - Кондратюк, Анатолій (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2022)
Проаналізовано геопросторове моделювання ризику повеней річки Прип’ять в межах водомірного поста Люб’язь. Використаний метод ансамблю, який продемонстрував ефективність моделювання паводків на основі геоінформаційних систем (ГІС). Представлено основні приклади використання методів моделювання повеней. Проаналізовано світовий досвід методів моделювання паводків та їх застосування для відновлення просторів в структурі населеного пункту. Визначено їх системоутворюючі особливості та типологічні ознаки в межах водомірного поста Люб’язь. Традиційна система методів моделювання паводків в структурі населенного пункту складається з двох основних елементів: прогнозування та моделювання і створення прогнозних карт ймовірності повеней. Карта небезпеки повеней була створена шляхом поєднання карти ймовірності повені з факторами, що викликають повінь. Побудовано карти ймовірності повені за методом ансамблю на основі ГІС у межах водомірного поста Люб’язь.