ПІДГОТОВКА АРХІТЕКТОРІВ В НОВИХ ЕКОНОМІЧНИХ, ПОЛІТИЧНИХ ТА СОЦІАЛЬНИХ УМОВАХ (ДОСВІД КАФЕДРИ ЛАНДШАФТНОЇ ТА ТУРИСТИЧНО-РЕКРЕАЦІЙНОЇ АРХІТЕКТУРИ КНУБА) - Яценко, Віктор; Короткова, Тетяна; Панченко, Тамара (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2022)
Дана стаття є скоріше інформативною про шляхи навчання тих спеціалістів, які завтра будуть формувати середовище нашого життя в містах, на природі. По суті стаття є в якійсь мірі продовженням розпочатої серії в 2020 році про особливості підготовки спеціалістів архітекторів в області ландшафтної та туристично-рекреаційної архітектури в Київському університеті будівництва і архітектури. Складність процесу навчання в 2021-2022 році через об’єктивні причини не стала менш якісною, а навпаки змусила шукати нову специфіку як в самому навчанні так і формуванні світогляду майбутніх архітекторів обґрунтування важливості об’єктів, якими вони виявили бажання зайнятися. В статті наведені приклади дипломних магістерських робіт, які в значній мірі характеризують бажання і бачення самих дипломантів. Як видно з тематики робіт червоною лінією проходить болюче питання екології та суспільні проблеми. Теми робіт пов’язані з змінами в адміністративно-територіальному устрої, пошуку стратегічних шляхів порятунку економіки малих міст через залучення природного ресурсу, вирішення складних рекреаційних проблем великих міст та локальних систем розселення.