УПРАВЛІННЯ МІСЬКИМИ ТРАНСПОРТНИМИ СИСТЕМАМИ - Чередніченко, Олександра (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2022)
У статті визначено поняття «міська транспортна система» та її підсистеми. Описано соціальні та несоціальні (кількісні та якісні) показники характеристик міського громадського транспорту та показники оцінки міських транспортних систем у цілому. Проаналізовано ієрархію нормативно-правової бази управління міськими транспортними системами та напрямки щодо її удосконалення. Схематично зображено порядок управління транспортними системами міст на макро- та мезорівні, описано основні завдання управлінських органів на даних рівнях та їх звʼязки. Зображено структуру управління міськими транспортними системами та описано її сегменти: фінансово-економічний, нормативно-правовий, соціальний, екологічний, інформаційний, інвестиційно-інноваційний, інфраструктурний, логістичний та технічної безпеки. Виокремлено три базові моделі організації роботи громадського транспорту: адміністративна модель управління, регульований і вільний ринок. Також описані основні ознаки, умови застосування, переваги та недоліки застосування кожної з моделей управління міськими транспортними системами в Україні. Надано рекомендації для вдалого управління міськими транспортними системами в Україні.