ЗОНУВАННЯ ТЕРИТОРІЇ МІСТА ЗА РІВНЕМ ЗАБРУДНЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ ОКСИДОМ АЗОТУ - Татарченко, Галина (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2021)
У статті розглянута проблема будівництва екологічно чистого міста з урахуванням основних принципів його побудови, вмісту, зонування екологічних функцій і при цьому необхідність збереження сталого розвитку. На підставі критерію - інтенсивності руху транспортних засобів - запропоновано зонування території навколо перехресть магістральних доріг міста за рівнем забруднення атмосферного повітря оксидами азоту. Проведено розрахунок інтенсивності руху транспортних засобів, що є необхідним для досягнення гранично допустимих норм щодо викидів оксиду азоту та визначено співвідношення між ними. Розраховані санітарно-захисні зони - території навколо магістральних вузлів, на яких оксиди азоту шкідливо впливають на навколишнє середовище і здоров'я людини. Запропонована концептуальна модель переходу до чистого повітря урбанізованих територій, згідно з якою, по суті, необхідно вирішити триєдине завдання співіснування і захисту людини-транспорту-навколишнього середовища.