МІСЬКІ ПРОСТОРИ З ФОНТАНАМИ: ЗАКОНОМІРНІСТЬ ФОРМУВАННЯ ШУМОВОГО ТА ЕКОЛОГІЧНОГО РЕЖИМУ - Церковна, Оксана (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2021)
У статті висвітлюється проблема втрати сучасними творцями населених пунктів вміння вирішувати проектні задачі, базуючись на знанні функціональної структури об’єкта, вимог потенційних споживачів, врахуванні особливостей розміщення об’єкта на обраній території, одночасно формуючи безпечне, надійне та комфортне середовище, здатне реалізовувати функції, для яких воно призначене. Керуючись спеціалізованими виданнями в області гідравліки і механіки рідини та газу, автором розглянуті та детально описані водні потоки та їх вплив на характеристики простору, включно варіанти вкладу гідравлічного шуму в акустику простору з урахуванням сприйняття людиною та варіанти вкладу мінливості температури і вологості атмосферного повітря в тепловий баланс мешканців міст. Виділені параметри споруд, зміна яких впливає на зміну характеристик простору. Визначені закономірності впливу фонтанів в період експлуатації на формування шумового та екологічного режиму простору, які забезпечать споживчі потреби та комфортні умови необхідні для позитивного фізичного сприйняття просторів. Результати дослідження планується використовувати як довідковий матеріал при розробці графічних моделей та прийомів архітектурно-планувальної організації міських просторів з фонтанами, що будучи ідеально інтегровані в міську тканину - забезпечать сталий розвиток просторів з фонтанами у часі.