МЕТОДИ СТВОРЕННЯ ЛАНДШАФТНОГО СЕРЕДОВИЩА КУЛЬТУРНО-ПІЗНАВАЛЬНОЇ НАПРАВЛЕНОСТІ - Каранда, Андрій (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2021)
Розглянуто проблему створення ландшафтного середовища культурно-пізнавальної направленості в структурі об’єктів ландшафтно-рекреаційної зони міст. Піднято питання проектування сучасних міських зелених територій з відповідною формою їх ландшафтної організації та змістом, який транслюється на оточуючих. Проаналізовано наукові роботи, пов’язані з формуванням паркового середовища спеціалізованих культурно-пізнавальних парків, що мають ідейну спрямованість. Їх було згруповано за наступними напрямками: містобудівний, ландшафтно-екологічний, просторово-композиційний, семіотичний, типологічно-методологічний та наведена їх основна характеристика. Наведено класифікацію спеціалізованих культурно-пізнавальних парків, та тих, що за ідейною спрямованістю відображають оточуючий світ людини та впливають на його внутрішній світ. Визначено основні методи, що використовуються при формуванні спеціалізованих-культурно пізнавальних парків в процесі ландшафтно-планувальної організації паркового середовища за його фазами (передпроектне дослідження, проектування, реалізація, утримання). В кожній з фаз наведено основні етапи її реалізації та методи наукового дослідження, які в ній використовувалися. При розгляді проблематики створення спеціалізованих культурно-пізнавальних парків, були визначені загальні критерії, яким мають відповідати об’єкти проектування, що їх поєднують, розглянуто низку методів, які формують алгоритм їх створення.