МЕТОДИ ПРИСТОСУВАННЯ ЗАМКІВ ПІД КУЛЬТУРНО-ТУРИСТИЧНІ КОМПЛЕКСИ - Шашкова , Ірина; Буравченко , Сергій; Хлюпін, Олександр; Пивоваров , Олександр (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2021)
У статті розкрито та виділено методи пристосування замків під культурно-туристичні комплекси. Проаналізовано приклади з практики пристосування замків Європи, зокрема для культурно-туристичних комплексів. Основними методами пристосування замків, що виявлені в результаті дослідження, після необхідної консервації і реставрації споруд є наступні: музеєфікація, театралізація, міфологізація, адаптація до сучасних потреб тощо. Додатковими прийомами ревіталізації, зокрема активізації культурно-туристичних функцій мають бути: створення готелю на території комплексу або біля нього, кафе та ресторанів, улаштування системи доріжок, сходів та оглядових майданчиків, замовлення і забезпечення трансформативності збірно-розбірних конструкцій для проведення фестивалів, використання світлових інсталяцій та проекцій на фасадах замків, також важливим є розміщення сувенірних та продуктових крамничок, місць для паркування авто. На основі цього досвіду за завданням НСАУ «Конкурс на кращу проєктну пропозицію реставрації з пристосування під культурно-мистецький центр пам’ятки архітектури національного значення - замку XV - XVII ст. (ох.№481) у с. Свірж Львівського району Львівської області» авторами статті було розроблено проєкт щодо пристосування замку у м. Свірж Львівської області. Таким чином аналітичні дослідження та систематизація європейського досвіду впроваджуються у реальне пристосування замку та його інтеграцію у культурне життя регіону.