ФЕНОМЕН АРХІТЕКТУРНОЇ БЛАГОДІЙНОСТІ І ЗАРОДЖЕННЯ ЖИТЛА НОВОГО ТИПУ В ОДЕСІ, НАПРИКІНЦІ ХІХ СТ. - Yeksarova, Nadia; Yeksarov, Volodymyr (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2020)
Процес становлення благо-діяльності (філантропії) в XIX ст. зумовив розвиток пожертвувань у вигляді нерухомості - ділянки території, проектування і будівництво різних видів лікувальних, навчально-духовних заклад, соціального житла. У статті виявлено особливості матеріального втілення людяності на прикладі формування житлового ансамблю, характерна особливість якого - надання цілого ряду соціальних і побутових послуг. Аналіз соціальних, містобудівних, функціонально-планувальних, архітектурно-композиційних, інженерно-технічних аспектів формування показав, що комплекс Павловських будівель дешевих квартир в Одесі - яскраве соціальне і архітектурне явище; приклад зародження бюджетного житла нового типу з елементами «усуспільнення побуту».