Аспекти систематизації сценарних методів проектування об’єктів архітектури - Buravchenko, Serhii (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2019)
Концепції створення сталого архітектурного середовища вимагають пошуку параметричних методів проектування, зокрема сценарних. Сценарні методи проектування методи базуються на оцінюванні можливих варіантів трансформації об’єкта у часі, а також стосуються можливостей динамічного використання (а сприйняття об’єкта це теж використання) у реальному часі, тобто його інтерактивного бачення. Мета даної статті – загальна систематизація різних сценарних методів проектування об’єктів архітектури. Об’єктом дослідження є об’єкт архітектури як цілісний ансамбль, який складається з архітектурно призначеного простору і будівель, що формують цей простір і мають певні ознаки, що їх поєднують. Функції, під впливом яких формується об’єкт архітектури, з плином часу і в реальному часі можуть змінюватися, а естетична оцінка його образного потенціалу може теж вкладатися в певні динамічні сценарії. Наведені класифікаційні ознаки запропоновано використовувати як підходи до загальної систематизації сценарних методів формування об’єктів архітектури , яка являє собою двомірну матрицю у котрій по горизонтальній осі (осі часу) окремими смугами позначені діапазону у часі оцінювання змін, що можуть відбуватися в об’єкті, або проходити в реальному часі, як форма його динамічного використання, а по вертикальній осі надаються аспекті використання методів, які об’єднуються в групи згідно базових вимог до архітектури: 1 - корисність, або функціональна придатність протягом тривалого часу; 2 - міцність, або, в сучасній термінології, стійкість, надійність та довговічність; 3 - краса, або естетична привабливість, виразність.