ЕРГОНОМІЧНІСТЬ ТА АРХІТЕКТУРНА ДОСТУПНІСТЬ: СУЧАСНІ ОСНОВИ АРХІТЕКТУРНОГО ФОРМУВАННЯ ЖИТЛОВИХ І ГРОМАДСЬКИХ БУДІВЕЛЬ - Шкляр, Світлана; Вороновський, Іван (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У статті виявляється спільне і відмінне в поняттях ергономічності, архітектурної доступності та безбар’єрності. Розглядаються і аналізуються головні засади формування архітектурного середовища житлових і громадських будівель і споруд у контексті забезпечення його ергономічності й доступності. Визначаються типи будівель, які потребують першочергового забезпечення вимог ергономічності та архітектурної доступності. Увага акцентується на ключовій ролі дотримання норм архітектурної ергономіки та універсального дизайну в розробці архітектурних рішень реабілітаційних центрів.