ДОСЛІДЖЕННЯ АРХІТЕКТУРИ ТА СТІНОПИСУ СИНАГОГИ ҐРОЙСЕ ШІЛ У ЧЕРНІВЦЯХ - Товбич, Валерій; Коротун, Ірина; Попович, Євгеній (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У статті досліджується самобутнє явище єврейської архітектури Центральної та Східної Європи, України і міста Чернівці Ґройсе шіл, зокрема – датування, етапи спорудження та добудов, її експлуатації, типологічні особливості. Здійснюється порівняльний аналіз архітектурно-планувальних і об`ємно-просторових рішень синагоги Ґройсе шіл з подібними Великими синагогами Східної Європи. Надається стислий опис стінопису, етапи та стислі результати його дослідження та фіксації у 2024 році. Наводяться сучасні технологічні методи отримання об`єктивних даних їх фізичного стану. Зокрема інтегральні методи фотограмметрії і сканування фіксації стінових розписів. А також стислий опис воркшопу з залученням студентів спеціальності «Архітектура та містобудування» Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.