ПЕРСПЕКТИВИ ДЕРЕВ’ЯНОЇ АРХІТЕКТУРИ В УКРАЇНІ - Кашуба, Оксана; Полікровський, Олександр (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У статті досліджено потенціал використання деревини як одного з ключових матеріалів для сталого сучасного будівництва в Україні. З огляду на глобальні тенденції декарбонізації та потребу в локальних екологічних рішеннях. Деревина дедалі частіше розглядається не лише як традиційний матеріал для будівництва, а як технологічно перспективна альтернатива залізобетону. Особливу увагу приділено сучасним дерев’яним конструкціям – CLT (cross-laminated timber, або багатошарові клеєні дерев’яні панелі) та LVL (laminated veneer lumber, або брус із клеєного шпона), що сьогодні активно використовуються у масштабному житловому й громадському будівництві за межами України. Представлено приклади проєктів у Європі, США та Україні, які демонструють високий рівень технологічності дерев’яного будівництва.