СТАЛИЙ РОЗВИТОК ПРИМІСЬКИХ ПОСЕЛЕНЬ НА ПРИКЛАДІ ВІННИЦЬКОЇ ОТГ - Швець, Віталій; Субін-Кожевнікова, Альона; Білоус, Дмитро (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
Вінницька об’єднана територіальна громада (ОТГ) має значний потенціал для сталого розвитку завдяки вигідному розташуванню, розвиненій інфраструктурі та економічним зв’язкам. У статті розглянуто основні виклики, що стоять перед приміськими поселеннями, зокрема неконтрольовану забудову, екологічні проблеми, недостатню розвинену інфраструктуру та ризики транспортної перевантаженості. Також розглянуто важливість інтегрованого підходу до управління територією з урахуванням економічних, соціальних та екологічних аспектів. Особлива увага приділяється аналізу впливу даного процесу на соціальну рівновагу, міське планування та ефективність використання ресурсів. Вивчення цих питань має на меті знайти оптимальні механізми інтеграції приміських територій, що дозволять забезпечити гармонійний розвиток як міст, так і прилеглих територій.