МІСТОБУДІВНІ ІННОВАЦІЙНІ ЦЕНТРИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - Туровець, Олексій (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У статті розглянуто економічну теорію нобелівського лауреата Роберта Лукаса щодо потенціалу кластеризації у розвитку міст і створенні інновацій, підкріплену дослідженнями Джейн Джейкобс. Наведено підтвердження висновків цих досліджень досвідом перетворення Амстердаму з рибальського селища на одне з найвпливовіших міст світу. Виявлено недоліки реалізації концепції кластеризації в існуючих формах об’єднань підприємств та бізнесів (технопарках, індустріальний та інноваційних парках, бізнес-інкубаторах і бізнес-кварталах). Описано нові містобудівні об’єкти – інноваційні багатофункціональні центри територіально-просторового розвитку та їх різновид – мультимодальні кластери економічного зростання, які забезпечують необхідні умови продуктивного використання сили кластеризації. Обґрунтовано необхідність створення даних об’єктів в Україні, враховуючи сьогоденні реалії та майбутнє повоєнне відновлення.