ЧИ МОЖУТЬ МІСТА БЕЗ СІЛ? - Столовий, Олександр (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У статті аналізується вплив глобалізації та індустріалізації на взаємозв’язок між урбанізацією та сільським населенням в Україні. Розглядається концепція занепаду сіл, її причини та наслідки. Зокрема, ставиться під сумнів стійкість сучасної цивілізаційної моделі, що веде до зменшення сільських територій, оскільки сучасні несталі технології замінюють традиційні сталі знання і вміння. Обговорюється, чи мають села можливість існувати з новим, спроможним і успішним підходом, зберігаючи свою суб’єктність.