ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ БУДІВЕЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА ОБ’ЄКТІВ НЕРУХОМОСТІ НА ОСНОВІ ІНФОРМАЦІЙНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Перегінець, Іван; Смірнов, Юрій (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У статті розглянуто питання цифрової трансформації будівельного виробництва об’єктів нерухомості на основі інформаційного моделювання будівель (BIM). Ця технологія змінює підходи до проєктування, будівництва та експлуатації будівель, працюючи з точною цифровою моделлю, яка оснащена всією необхідною інформацією щодо відповідного основного фонду. Розглянуто ключові переваги BIM: зниження витрат, зниження термінів будівництва, нівеляція кількості помилок у проєктуванні, ефективне управління ресурсами з підвищенням якості робіт. Завдяки BIM-файлам будівельники, інженери та замовники можуть працювати з єдиною актуальною моделлю, що дозволяє уникати непорозумінь та дублювання роботи. Отже, BIM надає можливість прогнозувати витрати, аналізувати енергоефективність будівлі та планувати експлуатаційні характеристики будівлі чи споруди до початку ведення будівництва. У статті розглядається використання BIM у різних етапах життєвого циклу житлових будинків – від розробки концепції до введення в експлуатацію. Також висвітлюються сучасні програмні інструменти для BIM-проєктування: Autodesk Revit; Allplan ArchiCAD; Tekla Structures; Navisworks та інші. Окрему увагу приділено питанням автоматизації будівельних процесів, а також поєднанню BIM із сучасними цифровими технологіями, такими як штучний інтелект та Інтернет речей (IoT). Розглянуто проблеми впровадження BIM в Україні, серед яких – недостатні знання спеціалістів, відсутність єдиних нормативних документів та висока вартість програмного забезпечення. Запропоновано можливі рішення для популяризації BIM, зокрема розробку національних стандартів, навчальні програми для архітекторів і будівельників та фінансову підтримку від держави. Стаття підкреслює, що цифрова трансформація будівельного виробництва завдяки BIM, дозволяє будувати якісніше, швидше та економічніше. Використання цієї технології є важливим кроком у розвитку сучасного будівництва та підвищенні конкурентоспроможності галузі.