СТУПЕНІ ДЕСТРУКЦІЇ ІСТОРИЧНИХ ЗАМКІВ І ФОРТИФІКАЦІЙ УКРАЇНИ – ПІДОСНОВА ДЛЯ КОМПЛЕКСНОГО ПРОЦЕСУ РЕСТАВРАЦІЙНО-РЕКОНСТРУКТИВНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ В НИХ - Лещенко, Нелля; Кисельов, Микита (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2023)
У статті надано визначення поняттю деструкція. Запропоновано виділити три ступені деструкції для історичних замків і фортифікацій, за якими було систематизовано всі досліджувані з регіону Української Волині та Поділля. В залежності від ступеня деструкції при комплексному процесі реставраційно-реконструктивних трансформацій для їх збереження, відновлення та активізації було запропоновано використання різних реставраційних методів, зберігаючих і відновлюючих. Надано рекомендації щодо актуальних нових функцій для цих замків і фортифікацій при їх функціональній адаптації.