АДАПТИВНІ АРХІТЕКТУРНО-БУДІВЕЛЬНІ СИСТЕМИ ОПТИМІЗОВАНІ ЗА СЦЕНАРІЯМИ ЗМІН - Буравченко, Сергій (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2023)
Постановка проблеми – орієнтація на незмінні архітектурно-будівельні системи, такі як крупнопанельне домобудування призвели до того, що їх моральне старіння виникає швидше їх фізичного зносу. Аналіз досліджень і публікацій свідчить про постійний інтерес до адаптивних архітектурно-будівельних систем, заснованих на диференціації конструктивних елементів та планувальних рішень згідно зі сценаріями до прогнозованих змін, строків експлуатації частин будівлі та життєвих циклів об’єктів архітектури. Мета цієї публікації - систематизація архітектурно-будівельних систем з урахуванням різних сценаріїв змінності об’єктів архітектури, в залежності від їх типології та різноманітних проєктних ситуацій. Новизна публікації полягає у диференціації змінних компонентів архітектурно-будівельних систем з точки зору їх стабільності та значення в підтриманні довговічності та сталого розвитку об’єкта архітектури. Методи досліджень ґрунтуються на аналізі стабільності компонентів будівлі з урахуванням їх життєвого циклу, а також прогнозованої змінності функціонального призначення і стандартів житлових і громадських приміщень. Основою для диференціації компонентів стають різні сценарії використання і трансформації об’єкта, які часом є прогнозованими, а в інших випадках залежать від особливостей конкретного проєкту. В будь-якому випадку зазначені варіації для конкретної архітектурно-будівельної системи оптимізуються пошуковим аналізом, проєктуванням і моніторингу утримання об’єкта архітектури протягом його життєвого циклу. Результатом дослідження є систематизація архітектурно-будівельних систем, яка лягла в основу стандартів України (ДСТУ-Н Б П 1.1. -93, ДСТУ 9171), що розроблялися за участю автора. Виявлені методичні підходи і моделі архітектурно-будівельних систем і залежності від вимог щодо адаптивності об’єктів архітектури. В подальшому дослідженні автор має намір провести порівняльний аналіз вітчизняних і зарубіжних архітектурно-будівельних систем.