СУМІСНІСТЬ РОБОТИ АРМАТУРИ ТА ДЕРЕВИНИ В БАЛКАХ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ ЗА ПОПЕРЕЧНОГО ЗГИНУ - Гомон, Петро (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2022)
Обґрунтовано доцільність армування стальною та композитною полімерною арматурою елементів з цільної чи клеєної деревини. Показано достатньо високу сумісність роботи деревини в стиснутій та розтягнутій зонах згинального елементу сталевої арматурної сталі класів А400С, А500С та композитної склопластикової арматури, композитної базальтової арматури та композитної вуглецевої стрічки. Армування елементів цільних та клеєних перерізів дерев’яних конструкцій сталевою або композитною пластиковою арматурою чи стрічкою дозволяє суттєво скорочувати витрати деревини, зменшувати висоту та монтажну масу, підвищувати якість та надійність.