ФОРМУВАННЯ «ЗЕЛЕНОЇ» АРХІТЕКТУРИ В УМОВАХ СУЧАСНОГО ЕТАПУ ПРОЦЕСУ УРБАНІЗАЦІЇ - Руденко, Аліна; Ладигіна, Ірина (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2022)
Розглянуто об’єкти «зеленої» архітектури, що створюється з метою відновлення еколого-природної складової міського простору. Проаналізовані особливості значних об’єктів «зеленої» архітектури та їх ролі у вдосконаленні міського середовища та особливості формування об’єктів «зеленої» архітектури в структурі постіндустріального міста. Вивчено світовий досвід формування об’єктів «зеленої» архітектури та їх застосування для відновлення просторів з високо щільною забудовою, що втратили природну складову, в структурі постіндустріального міста. В сучасних умовах урбанізації, що характеризуються зміною технологічних епох, певним відгуком на виклики індустріального періоду розвитку цивілізації, серед яких у спадщину людству залишаються екологічні проблеми, знищення природної складової, високо щільна забудова в структурі найкрупніших міст, з’являється так звана «зелена» архітектура, що досить активно вбудовується в міське середовище. Проходячи певний шлях у своєму становленні, «зелена» архітектура сьогодні може бути визначена як така, що поєднує екологічну безпеку, сталість функціонування в навколишньому середовищі, природну складову у будь-якому вигляді і формується на основі новітніх технологій. У високо урбанізованому міському середовищі вона часто виконує компенсаційну функцію при деградації або винищенні природного оточення. Її створення спрямовано також на поліпшення мікроклімату найкрупніших міст, насичування повітря киснем, особливо при наявності високо щільної забудови, а такі деталі як «зелені» дахи, «зелені» фасади, «зелені» атріуми формують новее обличчя сучасного міста.