СУЧАСНІ НАПРЯМКИ ФОРМУВАННЯ БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНОСТІ МУЗЕЇВ - Куцевич, Вадим (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2022)
У статті розглядаються поступові процеси універсалізації та розширення винятково музейних функцій та перетворення музею в хаб, аналогічно транспортному вузлу, який об’єднує кілька різнофункціональних об’єктів. За даними Всесвітньої Ради музеїв (ІСОМ) у світі існує понад 55 тис. музеїв. Лідерами серед них є художні музеї – Лувр (Париж, Франція), Метрополітен (Нью-Йорк, США) та Британський музей (Лондон, Велика Британія). Українські музеї мають також великий культурний потенціал і входять до десятки країн Європи за кількістю існуючого надбання. В той же час майже 90% культурно-мистецької складової України знаходиться поза межами використання і потребує створення відповідної матеріальної бази для розвитку музейної діяльності [1, 2, 3].