ЛАНДШАФТНЕ РІЗНОМАНІТТЯ ДЕНДРОПАРКУ «СОФІЇВКА» НАН УКРАЇНИ - Рубан, Людмила (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2022)
У статті розкрито ландшафтне різноманіття Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України у м. Умань Черкаської області. На території дендропарку представлені всі типи садово-паркових ландшафтів (за класифікацією Рубцова Л.І., 1956 р.): лісовий, парковий, лучний, садовий, регулярний, альпійський. Вони є найбільш цінними природними екосистемними утвореннями в межах дендропарку, які відповідно до стратегічних принципів екологічної єдності та відтворення природних ресурсів необхідно зберігати та підтримувати в умовах зміни клімату.