СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ХУДОЖНІХ МУЗЕЇВ У ПРОВІДНІ СОЦІАЛЬНО-КУЛЬТУРНІ ЦЕНТРИ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗНАЧЕННЯ - Гірний, Орест; Скорик, Лариса (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2022)
Cтаття присвячена питанням комплексного аналізу ідей трансформації Національних художніх музеїв (галерей) у поліфункціональні утворення, в яких домінує необхідна модернізація у взаємодії 3-х основних компонентів: архітектури музейного об’єкту, експозиційного дизайну та відвідувача. Аналіз і систематизація методів формування архітектури музейних споруд, виставкового простору і функціонального насичення музейних комплексів з орієнтацією на сучасні і перспективні вимоги міських спільнот є запорукою оптимального перетворення художніх музеїв на мистецькі центри, що провокують глядачів на участь у культурно-творчому процесі і запрошують до співпраці та інтерактивної рекреації.