АРХІТЕКТУРНІ АСПЕКТИ СОЦІАЛЬНОЇ АДАПТАЦІЇ ДІТЕЙ ІЗ ОСОБЛИВИМИ ПСИХОЛОГІЧНИМИ ПОТРЕБАМИ - Кайдановська, Олена; Фінагеєва , Анастасія (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2021)
У статті здійснено глибинний аналіз поняття «соціальна адаптація» дітей із особливими психологічними потребами, обґрунтовано вагомість архітектурного фактору як ключового в процесі створення сприятливого соціального середовища, що допомагає забезпечувати ефективну соціальну адаптацію. За методом термінологічного аналізу уточнено сутність поняття «соціальна адаптація» як процес та результат інтеграції трьох підсистем – «соціум», «медицина», «архітектура», які впливають на результативність процесу соціальна адаптація та формують його ключові складові. Доведено, що архітектурний простір і середовище виступають об’єднувальною ланкою усіх функціональних процесів. Соціальна адаптація – складний і багатогранний процес, який залежить не лише від майстерності і досвідченості фахівців, особливостей дитячого сприйняття, але й від характеру середовища, в якому відбувається даний процес. Простір, сформований архітектурними засобами, може як сприяти результативній адаптації дітей з особливими потребами до умов оточуючого соціального середовища, так і гальмувати його внаслідок проектних недосконалостей та невідповідностей. Дослідження, проведене в межах статті, підтверджує важливість аналізу архітектурного аспекту соціальної адаптації та його впливу на відповідні процеси, що в подальшому допоможуть створити основу для соціальної інтеграції дітей з особливими потребами в суспільство.