ФОРМАЛЬНЕ ВИРАЖЕННЯ САКРАЛЬНОГО ПРОСТОРУ У ТВОРЧОСТІ КАРЛА МОЗЕРА - Гнатюк , Лілія (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2021)
У статті проаналізовано наслідування традиційних історичних форм у формотворенні сакрального простору. Представлено основні приклади світового архітектури, які частково, або повністю копіюють історичні форми. Репрезентовано розвиток сакральної архітектури епохи модернізму у її наслідуванні. Представлено феномен сприйняття у певних видимих фігурах предметів вираз більш загальної ситуації, вираз певного типу поглядів або колективних переконань. Розглянуто використання традиційних форм в модерністській архітектурі, які в той же час не є повною відмовою від модерністських уподобань, але також спробою по новому трактувати геометрію традиційних історичних форм. Представлено поєднання національного ландшафту та місцевої специфіки та європейських усталених традиційних форм сакрального простору. Розглянуто протиріччя у сприйнятті сакрального простору та прочитання символіки його змісту. Також представлено спробу адаптувати принципи модернізму до потреб формотворення сакрального простору, в якому після призупинення історичних знань шукається суть досліджуваного явища, що розуміється як його незмінна риса. Релігія, мистецтво, наука, мова представленні як форми мислення людини про реальність із формами гносеологічно зрозумілого символу. Виявлено необхідність враховувати взаємозв’язок між певними формами та повідомленнями, що через них передаються у формотворенні сакрального простору. Виокремлено символи, що вказують не на сакральну реальність, а на певні інтелектуальні тенденції, соціальні ситуації чи вирази культури.