Інтегрований розвиток вертикального міста - Перпері, Аліса; Василенко, Олександр (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
Дослідження присвячено аналізу ефективності застосування проєктних заходів містобудівного проєктування: інтегрованого розвитку об’єкту території та планування - під час реалізації проєкту вертикального міста. Однак у результаті реалізації мега проєктів можуть виникати містобудівні, соціальні, екологічні, економічні проблеми. Сьогодні у світі частим явищем з’явилося використання вертикального міста як інструментів планування території. Мегапроєкти (вертикальні міста) створюються, коли необхідний якісний стрибок розвитку або необхідна точкова консолідація фінансових коштів на розглянутій території. Вертикальні місто створюються як драйвери розвитку міста / регіону / країни. У разі ефективності реалізації мега проєкту досліджувана територія навколо стає привабливою, як для девелоперів і бізнес-спільнот, так і для мешканців і туристів (користувачів). В результаті відбувається збільшення чисельності населення міста, підвищується туристичний потік і збільшується приплив інвестицій. Але як зазначають сучасні вчені архітектури, далеко не всім мегапроєктам вдається стати успішними. В іншому випадку, вертикальні міста можуть стати каталізаторами негативних процесів: економічної кризи, соціальних напружень, екологічних і планувальних проблем. Показовими є мега проєкти спортивних об'єктів, після проведення, наприклад Олімпійські ігри, в яких велика кількість об'єктів виявилися не затребуваними, а решта залишилась не реалізованими в навколишній міській забудові. У дослідженні описуються позитивні сторони застосування проєктних якісних засобів та їхні недоліки, які не дають змоги повністю нівелювати проблеми, що виникають під час реалізації мегапроєктів. У висновках пропонується доповнити структуру документів інтегрованого розвитку проєктної території та конкретні рекомендації. Каталізатором багатоярусного планування міської структури послугувало хаотичне завоювання наземного ярусу автомобільним транспортом, місце якому в різних утопіях відводилося і на дахах забудови, і на підземному рівні разом з інженерними комунікаціями.