ВЕРТИКАЛЬНІ САДИ ТА ОЗЕЛЕНЕННЯ В АРХІТЕКТУРІ: ІНТЕГРАЦІЯ ПРИРОДНИХ СИСТЕМ У МІСЬКЕ СЕРЕДОВИЩЕ - Єжова, Олександра (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У статті досліджено архітектурні та технічні аспекти вертикального озеленення як важливої складової сталого міського середовища. Розглянуто типологію вертикальних садів, методи їх реалізації та екологічні переваги. Наведено приклади міжнародних реалізацій, розкрито їхній вплив на мікроклімат, естетику, енергоефективність будівель. У межах дослідження застосовано метод порівняльного аналізу, елементів системного підходу та емпіричного спостереження. Представлено рекомендації щодо впровадження вертикального озеленення в Україні.