ОЦІНКА СТУПЕНІВ ДЕСТРУКЦІЇ ІСТОРИЧНИХ ЗАМКІВ ТА ФОРТИФІКАЦІЙ - Кисельов, Микита (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У статті розглянуто проблему відсутності уніфікованої методики кількісної оцінки ступенів деструкції історичних замків і фортифікацій в Україні. Запропоновано систему класифікації на основі семи ключових критеріїв, що охоплюють фізичний стан конструкцій, автентичність матеріалів, архітектурну цілісність, функціональне використання, ландшафтне оточення, збереженість декоративних елементів та рівень сучасних втручань. Розроблений індекс деструкції (CFDI) дозволяє перейти від суб’єктивних візуальних оцінок до комплексного та об’єктивного аналізу, що може стати практичним інструментом для архітекторів, реставраторів та органів охорони культурної спадщини.