ПАЛАЦ БАДЕНІ НА ТЕРНОПІЛЬЩИНІ: ІСТОРІЯ, АРХІТЕКТУРНА КОМПОЗИЦІЯ ТА ВИКЛИКИ РЕСТАВРАЦІЇ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ - Дячок, Оксана; Вербовецький, Юрій; Колодрубська, Олександра (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У статті здійснено ґрунтовне дослідження палацово-паркового комплексу графа Станіслава Бадені в смт Коропець Тернопільської області – визначної пам’ятки архітектури кінця XIX – початку XX століття. Комплекс розглядається як репрезентативний приклад архітектури віденського ренесансу на теренах Східної Галичини, що поєднує стильові, художні та ландшафтні риси доби й водночас відображає соціально-культурні процеси регіону. Простежено еволюцію архітектурно-просторової структури від первісної класицистичної забудови родини Мисловських до масштабної перебудови, реалізованої графом Станіславом Бадені у 1893-1906 роках. У процесі роботи було застосовано комплекс методів дослідження: історико-архітектурний аналіз, морфологічний і типологічний підхід, польове обстеження об’єкта, фотофіксація, картографування, а також компаративний аналіз аналогічних палацових комплексів регіону – для зіставлення палацу в Коропці з іншими аналогічними об’єктами (зокрема палацом Бадені в Буську), що дозволило уточнити типологію, простежити стильові паралелі та виокремити проблеми збереження. Використано джерельну базу з архівних документів, картографічних матеріалів та сучасної фахової літератури. Таким чином, методологія дослідження спиралась на міждисциплінарний підхід. Особливу увагу приділено сучасному технічному стану пам’ятки: аварійності конструкцій, частковій втраті оздоблення, ризикам руйнування. Водночас окреслено перспективи реставрації та адаптивного використання комплексу. Розроблений проєкт реставрації палацового комплексу за участі архітектурної майстерні ФОП Вербовецького Ю., запропонована функціональна модель, що передбачає перетворення палацу на культурно-освітній, музейний, туристичний та готельний центр. Результати дослідження підкреслюють значення комплексу як важливого чинника культурної політики, інструмента локального розвитку та носія регіональної ідентичності, а запропонований проєкт реставрації має практичне значення та може служити основою для перетворення старовинного палацу в архітектурну перлину Тернопільського краю.