ЦИФРОВІ РЕЄСТРАЦІЙНІ КАРТКИ ПАМ’ЯТОК АРХІТЕКТУРИ НА ОСНОВІ НВІМ МОДЕЛЕЙ ЯК НОВИЙ ЩАБЕЛЬ ЗБЕРЕЖЕННЯ ІСТОРИЧНОГО СПАДКУ КРАКОВА (ПОЛЬЩА) - Kysil, Olga; Naichuk, Nataliia (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2020)
Надана коротка характеристика стану охорони архітектурних історичних пам’яток у Польщі і в Кракові зокрема. Описано сучасну систему реєстрації пам’яток, що вписані в реєстр охорони історичної спадщини. Доведено підстави та актуальність дослідження у зв’язку з діджиталізацією архівної інформації та наповненням порталу історичної спадщини Польщі. Означено мету статті як опис дослідження методики створення цифрової картки обліку. Надані результати аналізу існуючої Білої картки об’єкту, де зауважено об’єм інформації, який можна отримати автоматично з ВІМ моделі. Авторами доопрацьовано схему роботи зі збору даних та реєстрації архітектурного об’єкту, розроблену National Heritage Board of Poland. Також описані деякі особливості процесу внесення інформації та окреслено подальші перспективи вдосконалення цифрової картки обліку.