КЛАСИФІКАЦІЯ СПОРТИВНО-РЕКРЕАЦІЙНОГО БЛОКУ В СТРУКТУРІ БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНОГО КОМПЛЕКСУ - Кригіна, Анастасія (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
Сучасний розвиток типології об’єктів, що обслуговують галузь фізичної культури та спорту, дозволяє реалізовуватись спортивно-рекреаційній функції в межах різноманітних типів архітектурних об’єктів. Разом з тим аналіз умов функціонування зазвичай формують фокус розгляду таких об’єктів, як ті, що інтегровані у більш складні функціонально-планувальні структури. В залежності від масштабу це може бути як міське середовище в цілому, так і, до прикладу, тематичний багатофункціональний комплекс: дозвіллєвий, культурний тощо, так і більш складні за морфологією структури, де в межах однієї функціонально-планувальної структури співіснують декілька, на перший погляд, різноманітних функцій. Узагальнюючи, актуальним стає розгляд самостійних об’єктів як тих, що є такими, що співіснують із іншими, що безумовно впливає на організацію та особливості функціонування таких самостійних, але інтегрованих об’єктів. Традиційна ідентифікація будівель за «головною функцією» не відображає умов змінного та змішаного використання у багатофункціональних комплексах (БФК). У цих середовищах спортивно-рекреаційний блок (СРБ) діє як інтегрований архітектурний об’єкт, для якого бракує узагальненої класифікаційної рамки, що одночасно фіксує внутрішню організацію та інтеграційні відносини з комплексом. Метою дослідження є розробити багаторівневу класифікацію СРБ у складі БФК, яка уніфікує терміни та ознаки і дає основу для узгоджених архітектурно-планувальних рішень. В процесі досягнення мети використовувались методи порівняльно-типологічного аналізу наукових публікацій і нормативних джерел; огляд проєктної практики проєктування та експлуатації БФК (52 об’єкти з інтегрованими СРБ у складі БФК (Європа, Північна Америка, Азія; період ≈ 1996–2023). Добір забезпечував різноманітність: типів СРБ; ступенів інтеграції з БФК; просторових форматів та ролей СРБ у структурі БФК. В статі запропоновано визначення СРБ як архітектурного об’єкта у складі БФК, що забезпечує умови для спортивно-рекреаційної діяльності. Сформовано багаторівневу класифікацію: на (А) функціонально-планувальному рівні, (Б) об’ємно-просторовому рівні, (В) просторово-середовищному рівні, (Г) інтеграційному рівні. Класифікація створює спільну мову опису конфігурацій і може використовуватися як прикладний інструмент для проєктування СРБ у структурі БФК.