ФОРМУВАННЯ ІНКЛЮЗИВНОГО ПРОСТОРУ В ІСТОРИЧНОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Косяненко, Крістіна; Куцевич, Вадим (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У даній статті розглянуто формування безбар’єрного середовища у пам’ятках архітектури, музеях, палацах, храмах та ін. Увага звертається на тактильні станції до творів мистецтва, за допомогою яких, люди можуть відчути на дотик зображення витворів мистецтва. Інклюзивність пам’яток архітектури є однією з актуальних тем в контексті сучасної урбаністики та культурної спадщини. Вона стосується доступності унікальних архітектурних об’єктів для всіх груп населення, в тому числі для людей з інвалідністю, осіб літнього віку, батьків з маленькими дітьми та інших соціальних груп, які потребують особливих умов для комфортного пересування та взаємодії з навколишнім середовищем. Доступність - це забезпечення рівного доступу всім групам населення до фізичного оточення, транспорту, інформації та зв’язку, інформаційно-комунікаційних технологій і систем, а також до інших об’єктів та послуг, як у містах, так і в сільських районах.