ЦИФРОВІ МЕТОДИ В РЕНОВАЦІЇ ПАМ’ЯТОК АРХІТЕКТУРИ: ДОСВІД ЗАСТОСУВАННЯ 3D-СКАНУВАННЯ ТА BIM У ПРОЄКТУВАННЯ САДИБИ САНГУШКІВ - Приступа, Денис; Крижанівський, Олександр (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю збереження та реновації архітектурної спадщини України, що вимагає застосування сучасних цифрових технологій для підвищення точності та ефективності проєктних рішень. Використання 3D-сканування та BIM-моделювання дозволяє не лише зафіксувати автентичний стан історичних будівель, а й створити інформаційні моделі, які забезпечують інтеграцію даних для реставраційних і проєктних робіт.