ІСТОРИЧНЕ СЕРЕДОВИЩЕ МІСТА БЕРЕЖАНИ - Ємельянова, Валентина; Марковський, Андрій (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2025)
У статті досліджено історичне середовище міста Бережани та особливості інтеграції нової забудови. Застосовано історико-архітектурний аналіз, картографічне дослідження, методи просторового моделювання та порівняльний аналіз нормативно-правових документів у сфері охорони культурної спадщини та містобудування. Проаналізовано етапи історичної розбудови міста Бережани, проведено аналіз збережених пам’яток архітектури. Визначено межі історичного ареалу міста Бережани, охарактеризовано ключові етапи його формування, проаналізовано збережені історичні об’єкти. Визначено висотні та стилістичні обмеження, які мають бути враховані при новому проєктуванні.