СУЧАСНІ НАПРЯМКИ ПРОЄКТУВАННЯ ТЕАТРІВ - Куцевич, Вадим (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2024)
У статті розглядається новий напрямок у проєктуванні цивільних будівель – параметричний метод на прикладі будівлі Опери у м. Гуанчжоу, яка є найбільшим об’єктом культури у Китаї (архітектор Заха Хадід). В цьому об’єкті усі архітектурні елементи параметрично гнучкі. Слід відмітити, що це стосується фундаментальних онтологічних змін основних стержньових елементів архітектури будівлі Опери. Так, замість класичних і сучасних форм геометричних фігур таких, як прямі лінії, прямокутники, куби, циліндри, піраміди, полусфери, застосовуються нові живі – динамічні, адаптивні, змінні, форми параметризму, як фундаментальні геометричні блоки динамічних систем. Співавтором проєкту Опери Гуанчжоу виступив П. Шумахер, ідейний лідер параметризму, архітектор, філософ і програмний системщик в галузі дігітальної архітектури. З його приходом у архітектурне бюро Захі Хадід художня стилістика під його впливом помітно змінилася. Опера у Гуанчжоу нагадує ніби обточені водою округлі галькові камені, де два об’єми виростають із топографічно оформленого цоколю. Глядацька зала на 1800 місць ззовні не проглядається – вона прихована у темно-сірий гранітній оболонці, багатофункціональна зала на 400 місць, захована у меншому об’ємі (камінчику) і облицьована світло-сірими гранітними панелями. Пандуси і сходи ніби ведуть до кришталевої крони міста, а сталева ґранчаста структура відбивається у басейні. У залежності від положення спостерігача, об’єм будівлі Опери можливо представити, як кабіну літака, що прямує до міста, або запрошує відвідувача увійти у середину. Всю будівлю хочеться обійти, пізнати та відкрити для себе. Будівля Опери у Гуанчжоу одна з найамбітніших архітектурних об’єктів в Китаї, а залу для глядачів можливо вважати унікальною.