ПРОСТОРОВА КОНСТРУКЦІЯ ВЕРХІВ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЕВ‘ЯНОЇ ЦЕРКВИ: СВІТОВІ АНАЛОГІЇ І САМОБУТНІСТЬ - Шевцова, Галина (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2021)
У статті проведено порівняльне дослідження просторово-конструктивних форм перекрить дерев’яних культових будівель світу та різних типів верхів української дерев’яної церкви. В результаті, у жодному з розглянутих світових прикладів не було виявлено повних аналогій до всього спектру просторових конструкцій верхів українських дерев‘яних церков (зокрема, залому та похідних з нього форм). Аналогії до найбільш архаїчних просторово-конструктивних типів перекрить української дерев’яної церкви (підвищений накат, зрубний намет, восьмерик на четверику) було виявлено в дерев’яній культовій архітектурі сусідніх територій: країн Карпатського і Закавказького регіонів та Росії, що свідчить про давні спільні процеси формування форм культової дерев’яної архітектури цього регіону та самобутність подальшого розвитку феномену української дерев’яної церкви.