АРХІТЕКТУРА СЕРЕДЗЕМНОМОРСЬКОЇ ОЙКУМЕНИ: НАРОДЖЕННЯ МОНУМЕНТАЛЬНОГО ФАСАДУ (2 ТИС. ДО Н.Е.) ТА ЙОГО ТРАНСФОРМАЦІЯ В ПОРТИК (ПЕРША ПОЛОВИНА 1 ТИС. ДО Н.Е.) - Горбик, Олена (Сучасні проблеми Архітектури та Містобудування, 2021)
В статті представлена узагальнена картина розвитку архітектури стародавнього світу 3 - 1 тис. до. н. е., виявлено три основні стилетворчі культури Середземномор’я (Єгипет, Міжріччя, Егейський світ) та відзначено зміни тенденцій розвитку їх архітектури, становлення фасадної композиції та її зміни від площинної до просторової, що на думку автора виявляє через архітектурну форму історичний розвиток – зміни соціально-культурні, світоглядні.